Wednesday, November 19, 2014

ULAM-ULAMAN YANG TERDAPAT DI MALAYSIA

JENIS, NAMA SCIENTIFIK, KHASIAT DAN CARA PENGGUNAAN ULAM - ULAMAN.


KHASIAT ULAM ULAMAN
Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah, dicelur, atau direbus sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan perasa seperti budu, cencaluk, atau sambal belacan. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan bunga. Di Malaysia terdapat lebih daripada 120 jenis tumbuhan telah dimakan sebagai ulam yang terdiri daripada tumbuhan kecil dan melata jenis semusim seperti pegaga sehinggalah kepada pokok-pokok renek dan pokok- pokok besar jenis saka seperti petai, jering dan dan kerdas. Berikut adalah senarai ulam yang biasa dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya orang-orang Melayu. Ulam-ulaman ialah sayuran atau tumbuhan berdaun yang dimakan mentah atau sekadar dicelur. Ulam biasanya mudah dijumpai dan didapati di sekitar rumah sahaja. Pokok-pokok ulam juga mudah untuk ditanam dan dijaga. Kebiasaannya, ulam dimakan bersama sambal belacan dan nasi putih. Selain dimakan sahaja, ulam juga boleh dibuat kerabu dan sayuran. Ulam diambil dari pelbagai bahagian pokok yang boleh dimakan seperti pucuk, batang, ubi, buah, biji dan bunga. Ulam-ulaman mengandungi pelbagai khasiatnya yang tersendiri. Dapat kita lihat pada generasi lama masyarakat Melayu yang mengamalkan memakan ulam, tubuh badan mereka sentiasa sihat dan kurang penyakit.
Nama Ulam : Daun Pegaga
Nama saintifik : Centella asiatica
Khasiat : Pegaga ialah untuk masalah tekanan darah rendah dan awet muda. Selain itu, ia juga dapat menjadi penawar alahan, merawat asthma dan sesak nafas, anti kanser, penawar batu karang, kencing berdarah, ulser dan merawat cirit birit.
Penggunaan : Pegaga biasanya dijadikan ulam dalam hidangan masyarakat Melayu. Ia juga dijadikan ekstrak minuman herba atau jamu. Bagi masyarakat India, ekstrak daun pegaga dijadikan minuman musim panas yang dicampur ais iaitu 'thandaayyee'. Pegaga juga digunakan dalam perubatan Cina dan kaedah Ayurvedic di India.
Nama Ulam : Petai
Nama saintifik : Parkia speciosa
Khasiat : Petai mengandungi nutrien seperti kalsium, fosforus, zat besi, vitaminA, B1, B2 dan C. Petai dapat merawat penyakit jantung dan kencing manis, mencuci buah pinggang serta mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan. Biji petai juga berfunsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit. Ia juga dapat memastikan kesegaran tubuh dan membaiki sistem penghadaman. Kulit petai dibahagian licin dalam poket petai boleh disimpan untuk diusap pada bahagian bengkak atau kemerahan akibat gigitan nyamuk.
Penggunaan : Dimakan mentah, direbus atau dibakar.


Nama Ulam : Daun Selom
Nama saintifik : Oenanthe javanica
Khasiat : Daun selom mengandungi banyak kandungan air, protein, karbohidrat dan serabut. Daun dan batang selom dapat meredakan penyakit seperti bisul, terkenan gigitan ular, kala jengking dan bengkak kerana kanser. Air rebusan selom boleh diminum sebagai penawar demam selsema, susah buang air kecil dan berak berdarah. Biji selom dijadikan penawar jika didapati terlalu banyak darah dalam saluran darah. Buah selom dijadikan perangsang buang air dan membantu mengeluarkan angin dalam perut dan usus.
Nama Ulam : Daun Kaduk
Nama saintifik : Piper sarmentosum
Khasiat : Daun kaduk merupakan antioksidan dan kaya dengan vitamin dan mineral.
Penggunaan : Dijadikan bahan penaik rasa bagi makanan seperti udang kering, telur, ikan dan daging. Ini kerana daun kaduk mempunyai sedikit aroma herba dan rasa yang berlada dan sedikit pahit. Selain dari dibuat ulam bersama sambal belacan, daun kaduk juga dijadukan bahan dalam nasi ulam, pucuk tempoyak, laksa dan otak-otak Penang.
Nama Ulam : Timun
Nama saintifik : Cucumis sativus
Khasiat : Mengandungi banyak nutrien seperti protein, kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, B1,B2 dan C. Ia mengandungi racun alkoholis jenis hipoxanti yang berkesan untuk merawat kanak-kanak kecacingan. Ia juga membantu marawat sakit tekak akibat batuk. Ia juga dapat mengubati penyakit berak berdarah.
Nama Ulam : Kacang Botor
Nama saintifik : Winged bean atau Goa bean
Khasiat : Bunga sering digunakan untuk mewarnakan beras dan pastri. Daun muda boleh dimasak sebagai sayur daun yang serupa dengan daun bayam. Akar yang mempunyai perisa kacang boleh digunakan sebagai sayur berubi yang serupa dengan ubi kentang. Akar pokok ini lebih kaya dengan protein, berbanding ubi kentang. Biji-biji kering amat berguna sebagai tepung, dan boleh dijadikan minuman seakan-akan kopi. Setiap bahagian Pokok Kacang Botor boleh membekalkan vitamin A dan vitamin-vitamin yang lain. Adalah mungkin bahawa dengan sedikit pembaikan genetik melalui pembiakbakaan pilihan, Pokok Kacang Botor boleh meningkatkan taraf hidup berjuta-juta orang di negara-negara tropika yang miskin.
Nama Ulam : Kangkung
Nama saintifik : Ipomoea aquatica Forsk.,
Khasiat : Khasiat yang terkandung dalam kangkung ialah kaya dengan khasiat dan nutrisi untuk mengubati pelbagai penyakit dan permasalahan termasuk buasir, bisul, campak air, kelemumur, ulser dalam mulut dan juga sembelit.
Penggunaan : Hampir keseluruhan tanaman muda boleh dimakan. Oleh kerana kangkong tua mempunyai serabut, kangkung pucuk muda adalah lebih digemari. Ia boleh dimakan mentah (seperti kerabu) atau dimasak seperti bayam. Kangkong sering digoreng. Rempah dicampurkan bagi menambah rasa yang hambar.


Nama Ulam : Kobis
Nama saintifik : Brassica Oleracea
Khasiat : Sayur ini mengandungi belerang atau sulfur, iaitu sejenis zat galian yang penting untuk kesihatan. Kobis bukan sahaja berkesan untuk mengubati penyakit ulser dan barah malahan juga berkesan untuk mengubati masalah–masalah lain di usus. Kobis yang kaya dengan kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potasium dan vitamin A, B- Kompleks dan C dapat meredakan masalah di bahagian perut dan hati seperti yang dialami oleh mereka yang lali arak.
Nama Ulam : Limau Kasturi
Nama Saintifik : Citrus Microcarpa
Khasiat : Jus buah limau nipis membunuh kuman disenteri, kolera dan tifoid. Asid sitrik yang terkandung dalam limau nipis berkesan menghilangkan lemak dan menguruskan badan. Asid sitriknya juga boleh digunakan untuk melegakan perut dan melancarkan penghadaman. Limau nipis juga mengandungi vitamin A.
Penggunaan : Limau Kasturi (Citrus microcarpa) sering dijadikan minuman sejuk bersama air batu. Ia dipercayi mampu menyejukkan badan dan menghilangkan dahaga dengan lebih berkesan.
Nama Ulam : Peria
Nama Saintifik : Bitter Gourd
Khasiat : Berpotensi untuk merawat jangkitan HIV. Dalam perubatan Ayurveda India, Peria Katak sering diperlihatkan sebagai sejenis "insulin tumbuhan" dan oleh itu, amat disyorkan untuk pesakit kencing manis. Rasa pahit Peria Katak datangnya daripada kandungan kuinin yang tinggi dan secara kebetulan, telah dianggap oleh orang-orang Asia, serta Panama dan Columbia, sebagai bahan untuk mencegah dan merawat demam malaria.
Penggunaan : Peria Katak juga mempunyai pelbagai kegunaan sebagai ubat tradisional.


Nama Ulam : Kacang panjang
Nama saintifik : Vigna unguiculata sesquipedalis
Khasiat : Kacang Panjang adalah sumber protein yang baik, vitamin A, thiamin, riboflavin, besi, fosfor, kalium, vitamin C, folat, magnesium, dan mangan.
Penggunaan : Selain sebagai masakan, kacang Panjang juga dapat digunakan sebagai bahan ubat-ubatan untuk mengubati beberapa penyakit seperti anti kanser, kanser payudara, leukemia, antibakteri, antivirus, antioksidan, gangguan saluran kencing, peluruh kencing, batu ginjal, mencegah kelainan antibodi, meningkatkan fungsi limpa, meningkatkan penyatuan DNA dan RNA, meningkatkan fungsi sel darah merah, beri-beri, demam berdarah, kurang darah, sakit pinggang, rematik, pembengkakan, meningkatkan nafsu makan, dan sukar buang air besar
Nama Ulam : Ulam Raja/Pokok Kenikir
Nama saintifik : Cosmos caudatus
Khasiat : Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang wujud sebagai dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik, asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk mengurangkan tekanan oksidatif mungkin sebahagiannya terdiri daripada kandungan antioksidanya yang tinggi.
Penggunaan : Ulamnya yang digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk menguatkan tulang.
Nama Ulam : Terung
Nama saintifik : Solanum Melongena
Khasiat : Mengurangi kerapuhan pembuluh darah, Obat Darah Tinggi dan Mengobati Hepatitis
Penggunaan : Dijadikan sayur dan ulam-ulaman.


Nama Ulam : Tomato
Nama saintifik : Solanum lycopersicum
Khasiat : Warna merah itu ialah disebabkan likopena, iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna merah kepada tomato dan pelbagai khasiat kebaikan antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan badan.
Nama Ulam : Jering
Nama saintifik : Pithecellobium Jiringa
Khasiat : Daripada kajian yang telah dilakukan jering didapati mengandungi zat permakanan seperti berikut protein,  lemak, karbohidrat,  kalsium,  fosforus,  besi,  vitamin A, vitamin B dan 9. vitamin C.
Penggunaan : Jering sering dimakan sebagai ulam dan untuk mencelup sutera.
Nama Ulam : Salad
Nama saintifik : Lactuca sativa
Khasiat : Buah jering dimakan untuk merawat kencing manis. Daunya pula digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit kulit dan gatal-gatal. Daun salad atau nama sainsnya Lactuca sativa, merupakan penawar kepada masalah insomia atau gangguan tidur. Tumbuhan ini kaya dengan zat besi, kalsium,fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, mangnasium dan zink itu mengandungi sejenis kompaun yang dikenali sebagai lactucarium yang bertindak sebagai sedatif.
Penggunaan : Salad dimakan sejuk dan mentah di dalam hidangan salad, hamburger, taco, lain lain hidangan
Nama Ulam : Beluntas
Nama saintifik : Pluchea indica Less
Khasiat : Manfaat daun beluntas untuk mengatasi bau badan, ramuan herbal penurun panas, meredakan batuk, mengubat sakit diare. Daun beluntas juga sering dimanfaatkan untuk mengubati rheumatik serta sakit pada pinggang. Daun beluntas juga bermanfaat untuk mengubati penyakit tuberculosis kelenjar leher jika digunakan bersama dengan rumput laut.
Penggunaan : Daunnya dijadikan ulaman dan juga direbus untuk diminum airnya untuk dijadikan ubat dan  penawar.
Nama Ulam : Pucuk Betik
Nama saintifik : Carica Papaya
Khasiat : Manfaat pucuk betik ialah sebagai merawat demam melaria, memperbanyakkan susu bagi ibu selepas bersalin dan menjadi bahan perapan untuk emengempukkan daging satay.
Penggunaan : Ambil dua helai daun betik yang tidak terlalu tua dan tidak pula terlalu muda. Buang semua urat daun yang kasar dan ambil pucuk sahaja.  Bersihkan daun tersebut dan blender dengan segelas air. Panaskan air daun betik itu dengan api yang sederhana sehingga tinggal sesudu atau dua sudu dan minum sesudah air itu sejuk.


Nama Ulam : Cekur
Nama saintifik : Kaempferia galanga
Khasiat : Dalam perubatan tradisional Melayu, rizom cekur sering digunakan sebagai salah satu ramuan untuk mengubati beberapa jenis penyakit seperti kembung perut, batuk, muntah, sakit urat dan beberapa penyakit lain.
Penggunaan : Caranya adalah dengan memakan bahagian rizomnya secara segar. Ada juga yang minum air perahan rizomnya untuk mengatasi penyakit-penyakit tersebut. Manakala dalam perubatan tradisional Cina, akar rizom cekur yang telah matang dibersihkan untuk diluntur dengan asap sulfan (sulfan atau sulfur trioxide adalah bahan kimia yang bersifat mengakis dan sesuai dijadikan peluntur) selama sehari sebelum dijemur kering.
Nama Ulam : Pucuk Gajus
Nama saintifik : Annacardium Occidentale
Khasiat : Mengubati Untuk sembelit, penyakit kulit (dermatosis), cirit birit, selsama, mual /nausea, thrush.
Penggunaan : Didalam perubatan tradisional, daun gajus yang ditumbuk lumat dan disapukan unruk meredakan sakit gigi, penyakit kulit dan kesan daripada kulit terbakar. Daun juga biasanya direbus, air rebusan tersebut diminum dan ia mampu merawat cirit birit, sakit perut, kencing manis. Air rebusannya juga boleh bertindak sebagai “air moist” untuk menyegar dan membersihkan mata. Pada bahagian bunga pula, ia juga boleh direbus dan air rebusan tersebut diminum untuk mengubati batuk.
Nama Ulam : Geli-geli
Nama saintifik : Lasia Spinosa
Khasiat : Daun geli-geli mengandungi air, karbohidrat, serat, alkaloid, mineral, musilaj, protein, kalsium, kalium, zink, ferum dan vitamin.Ia dikatakan dapat merawat sakit perut, sembelit, buasir, gout, sakit pinggang, air pelut tidak lawas, dan rawatan selepas bersalin.
Penggunaan : Geli-geli, gali-gali, atau nyambing merupakan sejenis tumbuhan herba. Pucuk mudanya boleh dibuat ulam dengan merebuskannya dan dicecah bersama sambal belacan, budu, cencalok atau cecahan yang lain. Rasanya lemak, sedap seakan-akan rasa asparagus. Perhatian perlu diberikan kerana daun geli-geli mengandungi sedikit toksik dan perlu direbus sehingga masak dahulu jika ingin dimakan dan tidak boleh dimakan mentah.


Nama Ulam : Daun Kelor
Nama saintifik : Moringa oleifera
Khasiat : Manfaat utama daun kelor ialah meningkatkan ketahanan alamiah tubuh, menyegarkan mata dan otak, meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan stuktur sel tubuh, ,eningkatkan serum kolesterol dan banyak lagi.
Penggunaan : Dijadikan sayur dan boleh dijadikan ubat serta penawar.
 
Nama Ulam : Kemahang
Nama saintifik : Colocia Esculenta
Khasiat/Penggunaan : Pucuk muda diulam mentah dan boleh dimasak gulai.
Nama Ulam : Keremak
Nama saintifik : Alternanthera Sesilis
Khasiat : Anti ulcer, sebagai agen pengubatan untuk kegunaan luaran dan dalaman serta sebagai penyejuk badan dan pelawas buang air.
Penggunaan : Dijadikan sebagai sayur dan ulam-ulaman.
Nama Ulam : Keman/Kamcong Puteri/Setangki
Nama saintifik : Neptunia Prostrata
Khasiat : Mengubati sakit telinga, resdung dan demam panas.
Penggunaan : Boleh dijadikan sebagai sayuran dan penambah rasa dalam masakan kari
Nama Ulam : Pucuk Mengkudu
Nama saintifik : Morinda Citrifolia
Khasiat : Pucuk dan daun mengkudu juga mempunyai fungsi perubatan yang tinggi sebagai bahan atau sebatian antioksida. Sebatian antioksida yang dikenal pasti itu dikatakan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, penyakit jantung, diabetes dan penuaan.
Penggunaan : Daun dan buah direbus untuk mendapatkan airnya. Selain itu buah juga boleh dijadikan ekstrak jus minuman.
Nama Ulam : Kacang Bendi
Nama saintifik : Abelmoschus esculentus
Khasiat/Penggunaan : Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan. Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.  Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusa yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
Nama Ulam : Pucuk Putat
Nama saintifik : Barringtonia racemosa
Khasiat : Khasiatnya ialah untuk melancarkan perjalanan darah, mencegah serangan gatal-gatal disamping boleh mengubati beberapa penyakit kulit. Daun yang matang dikatakan boleh mengubati penyakit cacar air; iaitu dengan mengambil 5 atau 6 helai daun, ditumbuk dengan beras dan kemudian dipupuk atau disapu pada bahagian yang terkena cacar.
Penggunaan : Pucuk putat muda sering dimakan sebagai ulam atau dihiris untuk ramuan nasi kerabu. Bagi peminat laksa utara, ada juga yang suka masukkan pucuk putat ke dalam laksa kerana dikatakan ia dapat menambah kesedapan rasa pada laksa.
Nama Ulam : Cekur manis
Nama saintifik : Sauropus androgynus
Khasiat/Penggunaan : Cekur manis kaya dengan kabohaiderat, lemak, serabut, asid amino, besi, fosforus, kalsium, vitamin A, B1, B2 dan C. Khasiat ubatan cekur manis boleh merangsang pengeluaran susu ibu dan ubat bagi memulihkan wanita lepas bersalin, ia mengubat demam panas, masalah buang air kecil, merawat pening, melawaskan kencing dan hidung berdarah.Daun dijadkan sayur dan pucuk perlu dicelur sebelum dijadikan ulam.
Nama Ulam : Kacang kelisa
Nama saintifik : (Psophocarpus tetragonolobus),
Khasiat : Kacang botol muda mempunyai banyak kalsium,besi dan vitamin A. mempunyai banyak protein. air bancuhan daun kacang botol dapat digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan bisul yang bernanah. daun kacang botol ini juga boleh dimakan untuk mengubati ulser kulit dan mengandungi 30% kandungan karbohidrat.
Nama Ulam : Umbut Tepus
Nama saintifik :  Zingiber officinale
Khasiat/Penggunaan : Dalam perubatan melayu tradisional daun tepus biasanya ditumbuk lumat hingga menjadi pes dan dijadikan ubat untuk mengurangkan bengkak.
Nama Ulam : Kerdas
Nama saintifik : Pithecellobium bubalinum
Khasiat/Penggunaan : Kulit buahnya boleh dimakan. Kerdas sering dimakan sebagai ulam, tetapi kurang popular kerana mempunyai bau yang kuat. Buah kerdas boleh dimakan sebagai ulam bersama nasi, namun kurang digemari terutama dikalangan generasi muda kerana baunya yang terlalu kuat seperti ulam petai atau jering. Kulit buahnya agak keras dan liat bersaiz memanjang dengan isi didalamnya berulas-ulas berukuran antara 10mm – 15mm dibaluti kulit nipis seperti kulit jering. Isinya berwarna kuning pucat ketika masih muda tetapi akan  menjadi kehitaman apabila matang (tua). Kerdas boleh bertahan lama jika disimpan bersama kulitnya.
Nama Ulam : Paku Uban
Nama saintifik : Nephrolepis bserrata.
Khasiat/Penggunaan : Paku Uban kebiasaannya direbus dan dicicah dengan sambal balacan selain dibuat ulam. Selain itu, ia juga boleh dimasak sayur tumis.


Nama Ulam : Pucuk Paku
Nama saintifik : Athyrium Esculentum
Khasiat/Penggunaan : Mengandungi vitamin A (beta karotene) yang penting bagi menguatkan penglihatan dan mencegah rabun malam. Selain itu, tumbuhan liar ini kaya dengan mineral terutama fosforus dan kalium. Perubatan secara tradisional percaya pucuk midin mampu mengubati masalah kesihatan seperti penyakit ciri birit dan daunnya yang direbus baik dimakan sebagai ulam.
Nama Ulam : Daun Kacang Botor
Nama saintifik : Psophocarpus tetragonolobus
Khasiat/Penggunaan : Daun kacang botor boleh dibuat teh dan sesuai digunakan sebagai ubat pencuci mata yang bengkak serta bisul dan kudis.[perlu rujukan] Daun ditumbuk lumat dan ditampa pada bisul. Daun dan biji kacang botor dimasak dan dimakan untuk mengubati penyakit kulit seperti bisul dan ulser. Manakala akar direbus dan diminum untuk merawat penyakit vertigo.
Nama Ulam : Terung Pipit
Nama saintifik : Solanum Torvum
Khasiat/Penggunaan : Terung pipit di gunakan secara meluas untuk masakan dan perubatan. Dalam perubatan Ayurveda, terung pipit sering digunakan bagi meningkat sistem imun, mengurangkan haba didalam badan dan juga sebagai tonik yang sangat baik untuk hati. Terung pipit juga di gunakan untuk rawatan mukus, kahak dan batuk. Sering juga di gunakan bagi menguatkan saraf mata. Dikatakan baik untuk rawatan ulser mulut dan perut.
Nama Ulam : Pucuk Ubi Kayu
Nama saintifik : Manihot esculenta
Khasiat/Penggunaan : Untuk mengubati Radang Sendi (Rheumatoid Arthritis /suatu penyakit kronik pada sendi-sendi dan juga melibatkan beberapa organ-organ lain). Ubi Kayu juga boleh digunakan untuk mengubati luka yang telah memasuki tahap jangkitan. Tumbuk batang Ubi Kayu yang masih segar, lalu letak di kawasan yang luka. Boleh juga dibalut lagi dengan pembalut. Untuk luka yang disebabkan oleh benda panas, Ubi Kayu boleh diparut dan diperah. Kemudian sapu di kawasan luka. Lakukan hingga luka kering.
Nama Ulam : Asam gelugur 
Nama saintifik : Garcinia atroviridis Griff
Khasiat/Penggunaan : Buah asam gelugur mengadungi asid sitrik, asid tartarik, asid malik, asid askorbik, asid hidroksisitrik, flavonoid, serat, vitamin dan mineral. Asid askorbiknya berperanan sebagai antibakeria. Daunnya pula mengandungi serat, karbohidrat, alkoloid, vitamin dan mineral. Pucuk muda yang mentah atau dicelur dibuat makanan bersama dengan budu, cencaluk, sambal belacan atau lain-lain pencecah ketika makan nasi. Buah muda asam gelugur boleh dibuat campuran dalam sambal belacan. Pucuk mudanya boleh dijadikan ramuan dalam nasi ulam dan nasi kerabu. Daun muda dan bunganya juga boleh dimasukkan ke dalam masakan asam pedas dan masak lemak cili api.
Nama Ulam :  Nangka  Muda
Nama saintifik : Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla
Khasiat : Biji nangka boleh direbus dan dimakan atau dihancurkan menjadi tepung yang boleh dicampur dalam air untuk diminum bagi mengubat penyakit kelebihan hempedu. Bijinya juga dipanggang dan dimakan sebagai tonik kelamin.
Penggunaan : Buah yang masak dimakan mentah atau dibuat jem, jeli, acar, dodol, pengat atau ditinkan. Isi nangka muda boleh dimasak gulai lemak, kari, kerabu atau direbus sebagai ulam.
Nama Ulam : Buah pala 
Nama saintifik : Nutmeg
Khasiat/Penggunaan : Boleh diproses untuk dijadikan halwa, kandi dan jeruk pala. Manakala biji dan aril atau ‘mace’ boleh dikeringkan dan digunakan sebagai rempah. Rempah dari ‘mace’ ini digunakan dalam penyediaan berbagai jenis makanan terutamanya untuk memberi perisa pelbagai jenis sos dan kicap. Hasilan dari biji pala ini digunakan sebagai rempah, bahan perisa untuk masakan yang manis seperti kek dan masakan yang menggunakan susu.
Nama Ulam : Turi atau geti 
Nama saintifik : Sesbania grandiflora syn
Khasiat/Penggunaan : Pucuk turi mengandungi khasiat yang tinggi, terutama vitamin C dan .Pucuk atau daun muda geti biasanya dimasak lemak atau masak manis. Masyarakat desa juga menganggap pucuk geti sebagai julap. Jus dan bunganya dikatakan boleh mengurangkan inflamasi dan gatal hidung serta mengubati batuk. Air rebusan akar pula dikatakan dapat mengurangkan batuk dan mengeluarkan kahak.


Nama Ulam : Jantung Pisang
Nama saintifik : Musa sapientum
Khasiat/Penggunaan : Jantung pisang mengandung karbohidrat, protein, mineral (terutama fosfor, kalsium. dan besi) maupun vitamin seperti beta karotin, Vitamin B1 dan C. Sebagai sayur, jantung pisang juga mengandung serat pangan yang tinggi.Mempunyai indeks glikemik yang rendah, sehingga insulin yang dibutuhkan untuk mengubah glukosa menjadi energi semakin sedikit dan baik bagi penderita diabetes.Meningkatkan kesehatan saluran pencernaan dengan cara meninggkatkan pergerakan usus besar.Mengikat lemak dan kolesterol yang kemudian dikeluarkan melalui feses.Mengurangi resiko penyakit jantung dan stroke. Jantung pisang akan dicelur sebelum dihidangkan untuk dimakan bersama sambal belacan.
Nama Ulam : Rebung
Nama saintifik : Gigantochloa albociliata
Khasiat/Penggunaan : Rebung madu juga mengandung protein, karbohidrat, lemak vitamin A, thiamin, riboflavin, vitamin C, serta mineral lain seperti kalsium, fosfor, besi, dan kalium. Kandungan kalium dalam rebung cukup tinggi, yaitu 533 mg per 100 gram rebung. Rebung buluh, terutama rebung buluh madu boleh digoreng dan paling digemari adalah masak lemak cili api rebung dengan ayam atau daging salai. Selain daripada itu rebung juga boleh di buat kerepek dan juga tepung.
Nama Ulam : Bunga Kunyit (bunga dimakan mentah)
Nama saintifik : Curcuma domestica Loir
Khasiat/Penggunaan : Mempunyai khasiat yang tinggi terutama bagi ibu-ibu dalam pantang (selepas bsersalin).Bunga kunyit enak dijadikan ulam yang dimakan mentah
Nama Ulam : Bebuas (pucuk dimakan mentah, dicelur atau direbus)
Nama saintifik :  Premna Spp
Khasiat/Penggunaan : Air rebusan dan pucuk herba bebuas dipercayai oleh masyarakat Melayu bagi menyembuhkan masalah pening kepala. Pucuk mentahnya dicelur atau direbus dan dimakan bersama sambal belacan, budu, cencaluk, atau pencecah yang lain. Rasanya manis-manis pedas dan sedikit pahit serta rangup dan berbau.
Nama Ulam : Keladan (bunga dimakan mentah)
Nama saintifik : Dryobalanops oblongifolia Dyer
Khasiat/Penggunaan : Bagi penggemar ulam, keladan semestinya termasuk dalam repertoire mereka. Rasanya sedikit pahit, rangup dan kadang-kadang kelat. Biasanya dijodohkan dengan sambal tempoyak, sambal belacan atau sambal hitam.
Nama Ulam : Kedondong/Amra (pucuk dimakan mentah)
Nama saintifik : Spondias Dulcis Forst
Khasiat/Penggunaan : Khasiat buah kedongdong  dapat membantu dalam proses penurunan berat badan dan memiliki kandungan lemak yang rendah serta  ubat Diminum, yang dibuat minuman adalah air dari hasil perasan buah kedondong yang telah ditambahkan dengan sedikit garam.
Nama Ulam : Kelat Paya (pucuk dimakan mentah)
Nama saintifik : Eugenia Oleina Shrub
Khasiat/Penggunaannya : Dikatakan boleh menurunkan tekanan darah tinggi, menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan melancarkan aliran darah


Nama Ulam : Paku Rawan (bunga direbus)
Nama saintifik : Limnocharis flara(L)
Khasiat/Penggunaan : Menurut beberapa pendapat menyatakan sayur ini tidak elok dimakan terlalu banyak kerana akan menyebabkan sakit kepala, sakit urat dan lenguh-lenguh badan. Cara-cara penggunaaan paku rawan ini ialah dicelur dan dijadikan sebagai sebahagian daripada sayuran pecal, masak tumis kering, gulai lemak, dijadikan bahan dalam sayur kerabudan beberapa jenis masakan lain.
Nama Ulam : Buah Binjai/ Malinja
Nama saintifik : Gnetum gnemon
Khasiat/Penggunaan : Pucuk atau daun muda, bunga dan kulit biji buah belinjau boleh dimakan. Biji belinjau juga boleh dimakan setelah direbus atau digoreng. Bijinya juga boleh dijadikan kerepek, keropok atau emping.
Nama Ulam : Gelam Tikus
Nama saintifik : Syzygium inophylla
Khasiat/Penggunaan : Merawat sakit perut, pening kepala, sengal-sengal sendi, asma, sakit gigi. Pucuknya yang muda berwarna merah jambu dan sedap dijadikan ulam.
Nama Ulam : Peria Pantai
Nama saintifik : Colubrina Asiatica
Khasiat/Penggunaan : Daun peria pantai digunakan sebagai ubat kumur untuk menyembuhkan ulser mulut. Selain itu, pokok ini dipercayai dapat menstabilkan tekanan darah dan membantu mengawal diabetes. Daripada rujukan, daun pokok peria pantai dikatakan boleh digunakan sebagai sabun. Daunnya menghasilkan buih apabila diramas dalam air. Pucuknya dicelor dengan air panas dan dibuat ulam atau pun boleh juga di buat sayur lemak.
Nama Ulam : Gelang Pasir
Nama saintifik : Portulaca oleracea
Khasiat/Penggunaan : Ia mengandungi karbohidrat, protein, lemak, aluminium, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, magnesium, manganes, natrium, urea, tanin, saponin, vitamin (A, B dan C), dan sebatian alkaloid.Ia dikatakan boleh merawat penyakit kencing tidak lawas, sembelit, reumatik, sakit puan, lemah jantung, badan lemah, stres, demam panas, keracunan, kecacingan, buasir, batu karang dan pendarahan dalam badan. Pucuk dan daun muda boleh dimakan mentah dijadikan ulam dan dimasak .
Nama Ulam : Temu Pauh
Nama saintifik : Curcuma amada
Khasiat/Penggunaan : Anti kanser, merawat ketegangan urat saraf, mengurangkan kolesterol dan darah tinggi serta membantu mengurangkan masalah saluran pencernaan dan saluran darah tersumbat. Temu pauh juga dimakan bagi mengurangkan stres. Enak dimakan sebagai ulam, ditumbuk campur kedalam sambal dan digoreng dengan sayur.
Nama Ulam : Terung Telunjuk (buah direbus)
Nama saintifik : Solanum sp.
Khasiat : Ini kerana terung telunjuk kaya dengan karbohidrat, protein, vitamin C, serat, kalsium dan beta karoten yang baik untuk mata.
Penggunaan : Selain dimakan sebagai ulam, dicelur, buah terung ini juga enak dimasak lemak cili api dicampur dengan udang atau ikan, digoreng dengan cili dan sebagainya.


Nama Ulam : Daun Petai Belalang
Nama saintifik : Leucaena Leucephala
Khasiat/Penggunaan : Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.. Daun petai belalang juga berkesan untuk mengatasi masalah kelemumur atau kulit bersisik. Daunnya dibakar manakala abunya dicampur dengan minyak kelapa sebelum digosok ke kulit kepala. Balut dengan plastik pembalut rambut dan biarkan selama sejam sebelum dibilas dengan air bersih. Juga digosok-gosok ke bahagian kulit yang bersisik. Untuk masalah kayap, rebus pucuk daun petai belalang dengan tawas. Air rebusan itu digunakan untuk mandi dan membersihkan badan.
Nama Ulam : Ketumpangan  Air
Nama saintifik : Peperomia pellucida
Khasiat/Penggunaan : Meiliki manfaat untuk kesehatan tubuh manusia yakni diantaranya dapat digunakan sebagai bahan obat untuk rematik, sakit perut, hingga permasalahan khas anak muda yaitu keluhan jerawat. Begitu hebatnya daun dari tanaman ini, apa kandungan sebenarnya ?, Tumpangan Air ternyata diketahui efektif sebagai anti-bakteria, antiinflamasi dan antibiotik juga. Oleh karena itu sangat baik digunakan untuk berbagai keluhan yang berkaitan dengan permasalahan peradangan.Ia boleh dimakan secara mentah sebagai ulam atau dijadikan sayur .


Nama Ulam : Maman
Nama saintifik : Cleome gynandra 
Khasiat/Penggunaan :
 • Biji maman (guna sedikit saja), jika ditumbuk lumat dan kemudiannya ditelan, dapat mengeluarkan angin. Penggunaan berlebihan, boleh mengakibatkan angin dalam perut. Sekiranya, ia direbus, air rebusan biji ini boleh dijadikan ubatan luaran bagi merawat buasir dan reumatisme. Air rebusan tersebut, boleh diminum bagi merawat gonorea dan cirit-birit (berlendir atau berdarah). Ekstrak biji pokok maman boleh dijadikan racun serangga.
 • Daun maman yang dihancur dan disapu atau digosok, diletakkan pada bahagian belakang pinggang boleh menghilangkan rasa sakitnya. Selain itu, ia boleh digosok pada kulit yang gatal-gatal, pada reumatisme dan pada kepala (bagi menghilang sakit kepala). Sekiranya daun ini direbus, ia boleh diminum bagi melawaskan penghadaman, bagi melincinkan kahak, dan juga penawar bagi penyakit hati dan hempedu.
 • Akar pokok maman dapat membangkitkan dan memelihara kulit yang kekurangan vitamin C. Bagi mendapatkan penawarnya ini, akar pokok maman perlu direbus dan dijadikan minuman.


Nama Ulam : Sekentut (pucuk direbus)
Nama saintifik : Paederia Foetida
Khasiat/Penggunaan : Dalam perubatan tradisional Melayu, daun sekentut digunakan untuk menghilangkan bintik-bintik merah pada kulit bayi. Selain itu, daun sekentut juga dipercayai boleh mengelakkan rambut cepat beruban . Caranya ialah dengan menumbuk halus daun sekentut, lalu diperah  untuk mendapatkan airnya. Air perahan itu kemudian disapukan pada tempat yang dijangkiti gatal-gatal atau bintik merah berkenaan. 
Nama Ulam : Semangi
Nama saintifik : Hydrrocotyle sibthorpioides Lam
Khasiat/Penggunaan : Siapkan daun semanggi gunung yang masih segar 50 gram. Rebus ramuan tersebut dengan volume air 3 gelas sampai mendidih. Gunakan air ramuan tersebut untuk berkumur-kumur selagi hangat.
Nama Ulam : Bayam (daun dicelur)
Nama saintifik : Amaranthus gangeticus.
Khasiat/Penggunaan : Mencegah anemia dan menambah tenaga. Bayam kaya akan kandungan kalium dan rendah sodium. Bayam memiliki tingkat mineral yang seimbang sangat bermanfaat bagi penderita hipertensi atau tekanan darah tinggi.
Nama Ulam : Sabung Nyawa/Akar Sebiak
Nama saintifik : Gynura procumbens
Khasiat/Penggunaan : Mengawal tekanan darah tinggi, kanser dan mengatasi haid yang tidak teratur.
Nama Ulam : Belimbing
Nama saintifik :  Averrhoa carambola
Khasiat/Penggunaan : Penyembuh Dari Berbagai Penyakit. Berbagai penyakit yang dimaksud yaitu demam, bisul, sakit tenggorokan maupun batuk. Selain itu, belimbing juga sangat berkesan untuk  mencegah penyakit diabetes.
Nama Ulam : Ketumbar Jawa
Nama saintifik : long coriander
Khasiat/Penggunaan : Air rebusan daun ketumbar jawa ini diminum untuk merawat demam, diabetes,demam panas,perut kembung, radang paru-paru, selsema dan boleh melawaskan pembuangan air besar.Selain itu,air rebusan ini juga boleh dijadikan air mandian untuk merawat demam panas, selsema,serta radang paru-paru. Cecair daun diperah dan sisa daun ditelan untuk dijadikan pembuka selera. Daun ketumbar jawa yang segar ini juga boleh dibuat ubat pupuk untuk merawat bisul, kudis dan luka.
Nama Ulam : Peppermint (daun dimakan mentah)
Nama saintifik : Penny royal.
Khasiat/Penggunaan : Mengurangi panas tubuh adalah salah satu manfaat utama dari air daun mint untuk kesihatan. Air daun mint mampu memberikan rasa sejuk pada tubuh serta meminumumkan kesan sinar matahari yang terik di dalam tubuh.
Nama Ulam : Pokok timun tikus/Timun tikus/Terung kemal
Nama saintifik : Coccinia Grandis
Khasiat/Penggunaan : Mengubati penyakit kencing manis dan mengandungi protein, mineral, provitamin A, dan vitamin. Buah pepasan dimasukkan ke dalam masakan sup atau kari. Buah yang masak selalunya manis manakala jenis liar buahnya sedikit pahit. Isi buah boleh dikeringkan untuk dijadikan makanan ringan dan boleh disimpan lama.
Nama Ulam : Bunga Dan Kacang Telang
Nama saintifik : Blue Pea Flower/Clitoria ternatea
Khasiat/Penggunaan : Bunga Telang selama ini dimanfaatkan sebagai obat tradisional (mata, jerawat, melancarkan pencernaan), minuman braintonik, dan pewarna pada makanan.  Direbus atau menyiraman air panas untuk mengambil ekstraknya untuk dijadikan minuman.
Nama Ulam : Tenggek Burung
Nama saintifik : Euodia redlev
Khasiat/Penggunaan : Sebagai viagra alami kerana khasiatnya yang sangat tinggi bagi kaum lelaki. Manakala bagi kaum wanita pula, jus daun tenggek burung yang diminum dikatakan dapat merawat masalah keputihan.
Nama Ulam : Ulam Sambung Nyawa Hijau.
Nama saintifik : Gynura sarmentosa
Khasiat/Penggunaan : Salah satu khasiat ulam sambung nyawa adalah menurunkan tekanan darah yang tinggi.
Nama Ulam : Mata Itik
Nama saintifik : Ardisia oxyphylla
Khasiat/Penggunaan : Khasiat pokok ini adalah untuk merawat cirit birit, batuk, sakit dada dan demam panas. Daunnya juga boleh dijadikan teh yang berkhasiat. Rasanya lemak-lemak dan tak pahit memang sedap di buat ulam. Bila pokok matang ia mengeluarkan buah yang berwarna merah. Dijadikan ulaman dan dimakan mentah.
Nama Ulam : Selasih
Nama saintifik : Ocimum Sanctum 
Khasiat/Penggunaan : Selasih digunakan merawat berbagai penyakit biasa dan pakar2 naturopathic menggunakan selasih bagi rawatan kencing manis, gangguan penafasan, alahan dan ketidaksuburan. Selasih mengandungi asid cinnamaniac yang meningkat peredaran darah dan menstabilkan gula dalam darah dan juga boleh merawat keradangan usus dan sakit sendi. Teh selasih (secawan air panas + beberapa helai daun selasih, rendam selama 5 minit, tapis dan masukkan madu dan lemon) diambil untuk melegakan loya kemoterapi dan radiasi. 
Nama Ulam : Temu Kunci
Nama saintifik : Kaempferia pandurata
Khasiat : Temu kunci merupakan antara bahan popular yang digunakan sebagai jamu lepas bersalin.Ia mempunyai fungsi untuk melancarkan perjalanan darah dan mengembalikan kecergasan badan
Penggunaan : Berbau wangi menyebabkan ia juga dijadikan rempah dalam masakan. di kelantan rizomnya yang dirincih halus juga dijadikan ulam dalam nasi kerabu.
Nama Ulam : Lemak ketam
Nama saintifik : Parsonsia helicandra
Khasiat/Penggunaan : Daunnya boleh digunakan untuk rawatan selepas bersalin. Daunnya boleh direbus hingga mendidih dan minum airnya ataupun boleh juga ditumbuk dan dicampur sedikit air. Airnya diperah lalu diminum. Daun pucuk mudanya boleh dimakan mentah sebagai ulam. Rasanya rangup dan tidak pahit.


Nama Ulam : Beluntas
Nama saintifik : Pluchea indica
Khasiat/Penggunaan : Menghilangkan bau badan, bau mulut, dan kurang nafsu makan : daun segar secukupnya dimakan sebagai lalapan mentah atau dikukus dan dimakan bersama nasi. Daun beluntas dimakan mentah sebagai ulam. Bau daun beluntas menyegarkan dan dapat meningkatkan nafsu makan.
Nama Ulam : Tenggek burung
Nama saintifik : Euodia ridleyi/Euodia redlevi/Euodia ridleyi
Khasiat/Penggunaan : Pucuk Tenggek Burung berkhasiat dan amat sedap dijadikan ulam. Baunya yang harum dan berlemak boleh membuka selera makan.  Pokok ini mampu membantu wanita terutamanya wanita yang baru lepas bersalin terutama mengecutkan rahim.  Ia dapat menurunkan tekanan darah tinggi, menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan melancarkan pengaliran darah. Ia juga boleh melambatkan keluar mani lelaki , lebih menegangkan zakar dan menjadikan zakar lebih sensitif.  Ia juga menyegarkan badan. Badan rasa ringan sedikit. Pucuk muda tenggek burung boleh dimakan mentah. Rasanya amat sedap, rangup dan sedikit pahit.
Nama Ulam : letup-letup
Nama saintifik : Physalis minima
Khasiat/Penggunaan : Digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat penyakit kulit seperti gatal-gatal. juga untuk merawat luka dan batuk.Untuk merawat gatal-gatal kulit, keseluruhan pokok ini diambil dan dibersihkan. Kemudian rebus hingga mendidih dan sejukkan air rebusan hingga suam. Air digunakan gunakan untuk membasuh bahagian yang terlibat.Air rebusan ini juga boleh diminum untuk melegakan batuk.
Nama Ulam : Akar Som/Ginseng Jepun (pucuk mentah)
Nama saintifik : Talinum paniculatum Gaertn
Khasiat/Penggunaan : Mengikut  kajian saintifik kandungan kimia dan morfologi tumbuhan ini menyamai ginseng korea dan cina.  Dunnya yang dijadikan ulam dapat menambahkan selera makan dan meningkatkan kecerdasan badan.ia juga dapat menambahkan air susu bagi ibu yang sedang menyusukan anak.akarnya pula boleh meredakan masalah batuk dan masalah paru-paru yang lain seperti asma.daunnya yang ditumbuk halu dan dicampurkan dengan sedikit gula merah boleh digunakan untuk merawat bisul dengan cara menampalnya pada bisul tersebut masyarakat melayu di malaysia terutamanya di kelantan menjadikan akar ginseng sebagai ulam mentah. Kaum cina juga memanafaatkan tumbuhan ini dengan menggorengkan sebagai sayur.Nama Ulam : Belimbing Buluh
Nama saintifik : Averhoa.
Khasiat/Penggunaan : Sesuai untuk darah tinggi dan merawat demam panas. Caranya ialah ambil beberapa buah belimbing buluh yang segar dan kemudianya dikisar buah tersebut sehingga lumat. Tapiskan untuk dapatkan airnya. Campukan sedikit bahan perasa kerana rasanya agak pahit. Minumlah pada waktu pagi ataupun petang. Bagi merawat demam panas pula, ambil beberapa helai daunnya yang segar. Ramas dedaun itu dengan sedikait air sehingga agak lumat dan dan letakkannya diatas sehelai kain. Tuamkannya  diatas kepala. Lakukan sehingga rasa panas berkurangan.
Nama Ulam : Tebengau (pucuk dimakan mentah)
Nama saintifik : Gynura pseudochina
Khasiat/Penggunaan : Pucuk mudanya berwarna kemerah-merahan boleh dimakan secara mentah dan dijadikan ulam-ulaman.  Rasanya sedikit manis dan sedikit kelat tetapi rangup.
Nama Ulam : Bangun-bangun (pucuk dimakan mentah)
Nama saintifik : Plectranthus amboinicus / Coeus amboinicus
Khasiat/Penggunaan : Bangun-bangun mengandungi air, gula, karbohidrat, serat, mineral, vitamin, alkoloid, musilaj (lendir), polifenol, saponin, glikosida flavonol, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, beta karotin, niasin, karvakrol, kalsium, lemak, protein, dan minyak volatil. Ia dimakan bagi melancarkan pengaliran darah yang tidak lancar, merawat sembelit, asma, haid bermasalah, kencing bernanah, sakit kepala (migrain), sakit perut, batuk, pelbagai penyakit kulit, gastrik dan buasir. Ia juga dimakan bagi meningkatkan selera makan, daya imunisasi badan, kesan awet muda dan mendapatkan kesan antioksidan.
Nama Ulam : Tenggek Burung/Cabang Tiga (pucuk dimakan mentah)
Nama saintifik : Gardenia tubifera kula
Khasiat/Penggunaan : Dipercayai pucuk Tenggek Burung ini dapat mengecutkan rahim bagi wanita yang baru melahirkan. Selain itu, ia juga dikatakan boleh menurunkan tekanan darah tinggi, menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan melancarkan aliran darah. Bau pucuk tenggek burung ini agak wangi dan rasanya sedikit kelat. Selain itu, pucuk Tenggek Burung ini juga rangup.  Pucuk ini enak dimakan sebagai ulam bersama sambal belacan. Ibu pula suka cecah dengan sambal budu atau sambal tempoyak.

44 comments:

 1. Rupanya ada byk lagi jenis ulam yang tak penah aku tgk dan makan.

  Terima kasih atas info berkaitan ulam yang diberikan.

  ReplyDelete
 2. Good info .. Terima kasih .. Bnyk ilmu yg bermanfaat ..

  ReplyDelete
 3. KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

  Swietenia Atau pun dipanggil buah tunjuk langit merupakan genus pokok dari keluarga chinaberry, Meliaceae. Genus ini dinamakan sempena nama seorang doktor Austria - Belanda Gerard van Swieten (1700-1772).

  3 BAHAN AKTIF PENTING

  FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

  SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

  BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

  Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

  Mengurangkan tahap gula dalam darah
  Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
  Memperbaiki kelancaran peredaran darah
  Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
  Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
  Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

  Fungsi-Fungsi Utama Saponins
  Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
  Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
  Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
  Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
  Melancarkan sistem saluran pernafasan
  Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
  Memperbaiki sistem peredaran darah
  Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
  Mengelakkan kemabukan dan keracunan
  Mententeramkan fikiran dan otak

  ReplyDelete
 4. Salam...Sy ada menjual buah tunjuk langit gred A..sekitar 250 biji sehinga 300 biji sebungkus harga cuma rm40....cepat dan pantas sy hantar guna kan pos laju.call or msg sy xpun wasap sy kt 014 9092044(mohd zuhelmi)

  Kebaikan buah tunjuk langit terlalu banyak...melancarkan darah...buang angin..pulih kn tenaga batin untuk lelaki..meningkatkan tenaga dan mencergaskan badan bagi lelaki dan wanita yang berumur berkesan lebih hebat berbanding tongkat ali...mencuci buah pingang..kurangkn kolestrol..menurunkan darah tingi..buah ini selamat di makan...rahsia rahsia orang terdahulu untuk kekal sihat..berasal dari pohon mahogany di dalam hutan

  Buah tunjuk langit mempunyai nilai perubatan yang tinggi, disahkan melalui kajian saintifik oleh ahli Biokimia Amerika, Dr Larry Brookes (1996). Kebelakangan ini ia telah digunakan oleh pakar perubatan dan doktor dalam bidang perubatan dan diiktiraf sebagai antara makanan kesihatan terbaik.

  Buah yg sy jual adalah asli...bukan pil bukan kapsul tapi dalam bntuk biji2 kuaci mahogany....sehari cukup sebiji untuk kesihatan.sesiapa pun boleh amal kan...
  Keluaran kami adalah asli.. NAMA SYARIKAT JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT PG 0346818-W

  ReplyDelete
 5. Salam..Info yang sangat menarik. Mohon dihalal ilmunya saya buat kajian

  ReplyDelete
 6. Salam..Info yang sangat menarik. Mohon dihalal ilmunya saya buat kajian

  ReplyDelete
 7. Terima kasih info yg sgt berguna

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum..Nurseri kami ada menjual pokok2 herba & ulaman...stok anak pokok rerama hijau & stevia pun ada..lokasi seksyen 8---sg ramal dlm,bangi,selangor..harga berpatutan dan perkhidmatan pos juga disediakan..hubungi D'Kaduk Herbs & Floral : 0123106846 -Faizal@ 0122440099 -Azizi

  ***kami juga ada 4 jenis pokok sambung nyawa:
  -hijau
  -batik
  -merah
  -hitam

  ReplyDelete
 9. Pelbagai jenis tanaman herba/ulam/hiasan yg boleh dapat.sila whtsup ke 0175946630(achik's herbs)

  ReplyDelete
 10. #DANGAU IS PONDOK#
  SAYA BUKAN PEMBEKAL@PENJUAL.CUMA HOBI PENGUMPUL POKOK HERBA/ULAM/HIASAN.SEBAB 2 MURAH SYA BOLEH LEPASKAN..

  fb.me/Barangmurahjimatkosdanmasa
  0175946630/(whatsup)
  #pos laju 1hari disediakan)

  ReplyDelete
 11. Menarik sgt info...ulam2 memang sedap dimakan

  ReplyDelete
 12. ulam-ulaman makan nasi bersama sambal belacan, sangat menyelerakan

  ReplyDelete
 13. Antara ulam yg mudah hidup ditanam dalam pasu ialah cekor, beluntas, selasih (basil), kunyit & pudina. Yang lain seperti selom, pegaga elok tanam kat tanah tapi x boleh kena matahari direct. Manakala ulam2 dari pokok besar seperti pucuk ubi, pucuk putat, pucuk gajus tu baik beli je kat p.mlm atau p.tani.

  ReplyDelete
 14. tq.. for info.. selepas baca nie.. terus rasa nk kumpul pokok2 kt atas utk buat ulam

  ReplyDelete
 15. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 16. KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

  Swietenia Atau pun dipanggil buah tunjuk langit merupakan genus pokok dari keluarga chinaberry, Meliaceae. Genus ini dinamakan sempena nama seorang doktor Austria - Belanda Gerard van Swieten (1700-1772).

  3 BAHAN AKTIF PENTING

  FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

  SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

  BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

  Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

  Mengurangkan tahap gula dalam darah
  Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
  Memperbaiki kelancaran peredaran darah
  Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
  Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
  Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

  Fungsi-Fungsi Utama Saponins
  Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
  Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
  Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
  Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
  Melancarkan sistem saluran pernafasan
  Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
  Memperbaiki sistem peredaran darah
  Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
  Mengelakkan kemabukan dan keracunan
  Mententeramkan fikiran dan otak

  ReplyDelete
 17. Salam...Sy ada menjual buah tunjuk langit gred A..sekitar 250 biji sehinga 300 biji sebungkus harga cuma rm30....cepat dan pantas sy hantar guna kan pos laju.call or msg sy xpun wasap sy kt 0174687570(mohd zuhairi)

  Kebaikan buah tunjuk langit terlalu banyak...melancarkan darah...buang angin..pulih kn tenaga batin untuk lelaki..meningkatkan tenaga dan mencergaskan badan bagi lelaki dan wanita yang berumur berkesan lebih hebat berbanding tongkat ali...mencuci buah pingang..kurangkn kolestrol..menurunkan darah tingi..buah ini selamat di makan...rahsia rahsia orang terdahulu untuk kekal sihat..berasal dari pohon mahogany di dalam hutan

  Buah tunjuk langit mempunyai nilai perubatan yang tinggi, disahkan melalui kajian saintifik oleh ahli Biokimia Amerika, Dr Larry Brookes (1996). Kebelakangan ini ia telah digunakan oleh pakar perubatan dan doktor dalam bidang perubatan dan diiktiraf sebagai antara makanan kesihatan terbaik.

  Buah yg sy jual adalah asli...bukan pil bukan kapsul tapi dalam bntuk biji2 kuaci mahogany....sehari cukup sebiji untuk kesihatan.sesiapa pun boleh amal kan...
  Keluaran sy adalah asli..nama syarikat sy JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

  ReplyDelete
 18. Salam...Sy ada menjual buah tunjuk langit gred A..sekitar 250 biji sehinga 300 biji sebungkus harga cuma rm30....cepat dan pantas sy hantar guna kan pos laju.call or msg sy xpun wasap sy kt 0174687570(mohd zuhairi)

  Kebaikan buah tunjuk langit terlalu banyak...melancarkan darah...buang angin..pulih kn tenaga batin untuk lelaki..meningkatkan tenaga dan mencergaskan badan bagi lelaki dan wanita yang berumur berkesan lebih hebat berbanding tongkat ali...mencuci buah pingang..kurangkn kolestrol..menurunkan darah tingi..buah ini selamat di makan...rahsia rahsia orang terdahulu untuk kekal sihat..berasal dari pohon mahogany di dalam hutan

  Buah tunjuk langit mempunyai nilai perubatan yang tinggi, disahkan melalui kajian saintifik oleh ahli Biokimia Amerika, Dr Larry Brookes (1996). Kebelakangan ini ia telah digunakan oleh pakar perubatan dan doktor dalam bidang perubatan dan diiktiraf sebagai antara makanan kesihatan terbaik.

  Buah yg sy jual adalah asli...bukan pil bukan kapsul tapi dalam bntuk biji2 kuaci mahogany....sehari cukup sebiji untuk kesihatan.sesiapa pun boleh amal kan...
  Keluaran sy adalah asli..nama syarikat sy JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

  ReplyDelete
 19. 👍 Tahniah maklumat yang sangat bermenafaat....

  ReplyDelete
 20. Syukran.Boleh mohon kebenaran utk koleksi blog ...

  ReplyDelete
 21. Rujukan gambar daun sekentut itu salah. Itu pokok kapal terbang. Pokok sekentut sifatnya memanjat dan menjalar.

  ReplyDelete
 22. Halo semua, saya adalah Anyah dari Singapura. Saya hanya ingin lulus ini kepada semua orang yang sakit apa-apa jenis penyakit bahawa penyelesaian kepada semua penyakit adalah Dr Sagbo, saya telah sembuh oleh orang hebat ini Dr Sagbo Diba yang penyembuh hebat selepas saya telah melalui sakit. Saya tidak pernah tahu saya akan sembuh dari penyakit HIV ini dalam kehidupan saya kerana mereka mengatakan tiada ubat. saya penuh kegembiraan dan menggunakan medium ini untuk memberitahu anda semua untuk menghubungi lelaki ini untuk apa-apa jenis penyakit dan dia bersedia untuk membantu anda menyelesaikan masalah anda. Sekiranya anda berada di sana melalui mana-mana penyakit, sila hubungi beliau melalui alamat E-melnya: drsagbo6088@gmail.com saya menyimpan janji saya dengan berkongsi kesaksian ini, saya membuktikan semua yang mengatakan bahawa tiada penyembuhan yang salah menyebabkan saya baru sembuh ubat herba Dr Sagbo yang penyembuh hebat, matlamat saya adalah untuk terus berkongsi kesaksian tentang apa yang Tuhan gunakan untuk anda lakukan dalam hidup saya. anda boleh menghubungi dengan nombor ini dan whatsapp dia di +2347019642881.

  ReplyDelete
 23. Salam sis, info yg sgt berguna, terima sudi berkongsi maklumat tentang jenis2 herba ini, sy ingin jadikan sebagai rujukan. Terima kasih. 😊

  ReplyDelete
 24. pembetulan gambar daun sekentut...tu bkn daun sekentut tu kapal terbang.. sila google semula

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul. Itu bukan daun sekentut.

   Lagi satu Kacang kelisa dan Kacang Botol tu sama ler.

   Delete
 25. Nama saintifik pokok Tebengau dan Lemak Ketam perlu diperbetulkan

  ReplyDelete
 26. Info yang sangat bermanfaat 👍👍👍

  ReplyDelete
 27. terima kasih. dari banyak banyao tadi saya hanya tahu 3 sahaja hehehe.

  ReplyDelete
 28. Im coming for new season..anyone want to know or want to study or want to eat ulam2 n herba can DM me at fb abe Kujie ii or NurserypondokSerojaHerbs..we have over 120 kind of herbs... Fresh n good quality get ready to meet herbs fans..2019 to 2020...im already waiting..to study can be allowed..

  ReplyDelete
 29. Assalamualaikum slm sejahtera kepada warga group yang ada penyakit kencing manis!!. Jom viralkan berita baik ni Bantu kakak2 abang2 kita yg ada kencing manis yg dh bertahun2 bergantung pd ubatan.

  Bantu kwn2 kita, saudara mara,jiran2 smua. Rawat terus kencing manis!

  Ini 1 penemuan herba utk rawat kencing manis dgn bacaan gula xkira betapa tggi pun.

  Herba yg di proses menjadi jus untuk pesakit kencing manis menurun kan bcaan gula yang amat tinggi

  -Kaki luka bernanah
  -Badan letih dan lemah akibat kencing manis
  -Paling penting dapat lindungi buah pinggang
  -Rasanya yang tidak pahit dan sedap untuk di minum

  🗣Jom sama2 kita viral kan, ..kita rawat cara selamat ,cara alami tanpa kandungan bahan kimia yg boleh bgi kesan yang tidak baik.

  Gula turun dengan cepat selpas hanya dua jam meminum jus herba ni dan rasa tidak pahit

  Stabil kan gula kembali..paling penting dapat menjaga buah pinggang!

  Ini adalah herba yg sangat sukar dijumpai dn amat berkesan.

  Mari bantu saudara mara,kwn2,jiran2 dn keluarga kte turun kan kencing manis dengan cepat dan pantas cara selamat 💪🏻


  NOTE :
  Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN macam produk2 lain yang masukkan herba2 biasa Herba ni fresh2 di proses tiada perap simpan lama2.. boleh diambil sebagai suplement utk penyakit2 lain juga.

  Call & whats app sekarang! Nk tanya je dlu blh jgn malu.

  En mohd zuhairi 0174687570
  En mohd zuhelmi 0111 63 82 044  #sharing is caring  ReplyDelete
 30. *بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم*
  *السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ*
  🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

  *Senaman Nafas Sejati (SNS)* adalah daripada SEGALUR SANAD SUNAN GUNUNG JATI (Wali Songo)turun ke Tokku Paloh di mana ijazahnya yang boleh kita sama sama miliki daripada GURU ,dan terus boleh digunakan (instant), ilmu HAQ tanpa khodam Dan Jin ini adalah ILMU semata-mata yang dinamakan sebagai SENAMAN NAFAS SEJATI (SNS)

  https://youtu.be/JwOuca1LDb4

  Kini oleh kerana sudah dekat masanya dengan akhir zaman, Guru perkenan untuk menzahirkan Pengijazahan SNS sebagai pakaian se-anak bangsa demi pertahanan & perjuangan kelak.

  2ijazah diturunkan serentak iaitu:-
  Kalimh tunggal
  Pancha tunggal

  Khafiat / Kelebihan ( Atas Izin Allah) :-
  -Wibawa tinggi
  _Disegani Bangsa Jin & Manusia
  _Daya Tarik Luar Biasa
  _Menjadi Perawat
  _Aura Cahaya
  _Barokah Karomah Wali
  _Firasat Kuat & Tajam
  _Energi Positif Tinggi
  _Keselamatan Mutlak Zahir Dan Batin
  _Keselamatan Dari Pengaruh Jahat
  _Terhindar Dari Ancaman / Bahaya Yang Mengancam
  _Pagar Tubuh, Keluarga, Rumah, Pekarangan, Tempat Bisnes Dll
  _Pendinding Dari Santau, Tenung, Guna-Guna Dan Pengaruh Mistik Lainnya.
  _Pengobatan Segala Macam Penyakit
  _Kewibawaan, Mengangkat Darjat Dan Pangkat.
  _Penglarisan, Mahabbah Umum Dan Khusus
  _Memudahkan Rezekinya
  _Dipanjangkan Umurnya
  _Dikasihi Para Hamba Allah Serta Dimudahkan Segala Apa Yang Dicita-Citakannya
  - Yang bersifat panas baran sebelum ini akan menjadi mudah sejuk Dan mudah mengenali sabar dengan keinzinanNya

  *Makluman*
  Tuan Guru Dari Pahang akan turun ke mana mana Negeri, di atas permintan Kekanda Negeri bersandarkan qorum yang cukup iaitu 30 orang 1 sesi Maximum.

  *Penang & Kedah*
  Ijazah Senaman Nafas Sejati (2in1)
  Mengadap Guru
  ☘Tarikh Pertemuan:- akan diberitahu dalam group whatsapp
  ☘Masa :- 8:00PM
  ☘Lokasi :- Damansara Damai,Kuala Lumpur
  *Status:- Locked & Comfirmed*
  🔥Tekan Link
  https://chat.whatsapp.com/HdUtVCmuna40MtR8BiMhwm

  *ijazah jarak jauh open setiap masa bergantung kepada masa yang Guru tetapkan.(Perlu Melalui Admin)

  Ijazah Bertemu lutut dengan Guru
  1) Taklimat Dari Guru
  2) Berwuduk
  3) Sesi Ijazah Bertemu Lutut Dengan Guru , 5 min Seorang
  4) Penerangan Gerakan jurusan SNS
  5) Terus test keilmuan yang di ijazahkan

  *Syarat Kelayakan*
  Beragama Islam
  18 ke bawah dapat keizinan dari ibu bapa atau penjaga

  *Pantang-Larang*
  *Tidak membuat perkara yang di haramkan oleh agama islam.

  *Amalan*
  -Bismillah
  -Syahadah
  -Al-fatihah
  -Yassin Ayat 82

  *Penginapan*
  *tidak disediakan

  *Pendaftaran*
  Segala pembayaran dan comfirmation nama,boleh berurusan dengan Encik Admin

  Boleh Masuk Group Melalui Link Di Bawah Ini👇🏼👇
  *Telegram KeilmuanHaq*
  http://t.me/KeilmuanHaq

  *Activity & Testimoni SNS*
  http://t.me/SenamanNafasSejati

  WHATSAPP SAYA SEKARANG JUGA!!!
  www.wasap.my/+60129799338/SNS

  ReplyDelete
 31. Hello
  I shertian from indonesia
  I want to ask you have you sell seeds from keremak merah (alternanthra sessilis red)
  I need the seed of keremak merah for my research i really need the seed
  Thankyou.

  ReplyDelete
 32. PERNAH KITA KAJI MENGAPA ❓

  🚕 MYCAR tidak memiliki TEKSINYA SENDIRI.
  🏨 TRIVAGO tidak memiliki HOTELNYA SENDIRI.
  😀 FACEBOOK tidak memiliki JALAN CERITANYA SENDIRI.
  💰 ZARRAZ tidak memiliki PRODUKNYA SENDIRI.
  💳 TOUCH N GO tidak memiliki LEBUHRAYANYA SENDIRI.
  🏧 MEPS juga tidak memiliki BANKNYA SENDIRI.

  Tetapi mereka tetap memperolehi keuntungan berjuta-juta ringgit setiap tahun walaupun bermula dengan MODAL YANG KECIL.

  Jadi, tidak peliklah jika Kami   katakan REAL BUSINESS VRS juga boleh menjadi salah satu peluang yang sangat hebat yang juga boleh memberi Anda keuntungan yang berlipat kali ganda melalui SISTEM PENGKALAN DATA/DATABASE nya.

  Mudahnya, cuba Anda lihat Handphone/SocMed Anda, ada berapa RATUS ATAU RIBU CONTACT ANDA❓

  Nak ke jika Hamba tunjuk ajar 1 cara untuk dapat income RM 400 / RM 100 / RM 50 setiap hari dari SENARAI CONTACT anda❓

  Paling SERONOK, Anda juga  berpeluang untuk mendapat Bonus Mingguan Bulanan Tahunan(MBT) bernilai RM 9,000 dan ia akan terus meningkat naik kepada :
  RM 30,000,
  RM 80,000,
  RM 800,000,
  hanya sekali sahaja.

  Tetapi maksimum RM 8,000,000 BERKALI-KALI hanya dengan "FOLLOW SYSTEM" Kami yg sudah terbukti berkesan❗

  DI REAL BUSINESS VRS, TAK PERLU BUAT KAJIAN LAGI...BUKTI DAH NYATA❗

  Berjaya Ada Cara...
  Gagal Ada Sebab...
  Menjejak Jutawan Asia.
  Berminat Sila Klik Link Di Bawah :
  ⤵️⤵️⤵️⤵️⤵️
  bit.ly/2V6Z00D

  ReplyDelete
 33. Info gambar untuk pucuk mengkudu dan sekentut silap tuan.. nanti ada yang silap mengambilnya dan dimakan. Untuk sekentut too sebenarnya gambar pokok daun kapal terbang dan tidak boleh dimakan.. lain2 info dah cukup.bagus

  ReplyDelete
 34. Salam damai, sia melihat kandungan blog ini bagus, namun perlu diperhalusi lagi kerana ada beberapa fakta yg kurang tepat misalnya..Scientific name for Tepus atau Tuhau pun salah..perbetulkan supaya maklumat yg dikongsikan dalam blog ini releven..TQ

  ReplyDelete